Tapetin poisto - mitä sen jälkeen?

20.08.2021

Todella usein halutaan seiniltä poistaa vanhat tapetit ja siten freesata asunnon yleisilmettä. Tämä onkin mainio tapa uudistaa asuntoa, joskus jopa pienelläkin rahalla. Kannattaa kuitenkin ottaa muutama seikka huomioon tapetin poistoa ja seinäpintojen uudelleen maalausta tai tapetointia harkitessa.

Ideaalitilanteessahan poistettavan tapetin alta ilmestyy pohjamaalattu, suhteellisen tasainen seinä. Tapetit itsessään irtoavat kostutettuina melkein kokonaisina vuotina, muutamia alueita lukuun ottamatta. Tässä tapauksessa voi olla, ettei tasoitustöitä edes tarvita, vaan voidaan jatkaa seinän hionnalla ja jatkotoimenpiteillä sen suhteen, halutaanko seinäpinta maalattavan vai tapetoitavan.

Kuitenkin todellisuus on usein eri.

En tiedä, onko meillä käynyt näiden suhteen vain huono tuuri, mutta lähes aina vanhojen tapettien alta on paljastunut huonokuntoinen, pohjamaalaamaton seinä. Ajoittain tapettia on saanut repiä viittä kerrosta päällekkäin, joista alimmainen on ollut melkoisen tiukassa seinäpinnassa kiinni. Ja näitähän juttuja ei välttämättä tiedä, ennen kuin itse työhön pääsee käsiksi.

Nykyään tapetin poistoa tilattaessa yritämme kertoa heti, mitä sieltä voi paljastua. Voi paljastua useita kerroksia tapettia, voi paljastua pohjamaalaamatonta ja epätasaista seinäpintaa, voi paljastua todella tiukasti seinäpinnassa kiinni olevaa tapettia. Voi olla, että pieneksi työksi kuviteltu homma muuttuukin laajaksi tasoitetyöksi, kun seinäpinnat vaativatkin ylitasoituksen ennen uuden pinnan maalaamista/tapetointia. Tämän vuoksi suosimme myös tuntiveloitusta tapetin poistoa sisältävien töiden yhteydessä, sillä näin asiakas maksaa vain tarvittavista työvaiheista ja me saamme rauhassa tehdä työtämme murehtimatta urakkahinnasta.

Meiltä toteutuu kuitenkin ammattitaidolla nämäkin hommat. Aina on saatu tapetit pois seiniltä ja aina on saatu kaunista seinäpintaa asiakkaiden koteihin, toimistoihin tai muihin tiloihin.